Niektorým ovocinárom zničili tohtoročné povodne celé úrody

28.09.2010 Vranov nad Topľou

Sedliská 28. septembra (TASR) - Niektorým ovocinárom na východe Slovenska zničili tohtoročné povodne a intenzívne zrážky celé úrody.
Produkcia viacerých plodín klesla medziročne aj o 50 % a vypestované ovocie je zároveň oveľa menšie ako po minulé roky.
Tohtoročné výkyvy počasia sa podpísali pod nižšiu úrodu viacerých plodín, ktoré produkuje aj spoločnosť Agromix so sídlom v obci Sedliská (okres Vranov nad Topľou). Vo svojich ovocných sadoch sa na ploche takmer 20 hektárov špecializuje na pestovanie jabĺk, broskýň, marhúľ, višní, sliviek, jahôd, červených a čiernych ríbezlí, ako aj malín.
"V dôsledku záplav sme mali pod vodou asi 7 hektárov pôdy, prišli sme o celú tohtoročnú úrodu jahôd, " uviedol pre TASR výkonný riaditeľ Agromixu Pavol Vagaský. Podľa jeho slov sa tento fakt preniesol do výpadku príjmov spoločnosti asi na úrovni 66.000 eur. "Takúto škodu sme zatiaľ u nás nikdy nezaznamenali, " konštatoval. Dodal, že intenzívne dažde mali v tomto roku vplyv i na kvalitu vypestovaných jabĺk, hlavne na odrodu s názvom Golden Delicious. "V rámci nej sa v dôsledku zrážok rozšírila na stromy chrastavosť, úroda je zničená na 100 %, u odrody Pinova je situácia oveľa lepšia, no ovocie je oproti minulému roku oveľa menšie, " priblížil výkonný riaditeľ spoločnosti. K ďalším plodinám, ktoré si v tomto roku počínali aj napriek nepriazni počasia relatívne dobre, zaradil Vagaský broskyne a slivky.
Nepriaznivé vplyvy počasia sa podľa slov predsedu Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov (SZZ) vo Vranove nad Topľou Mariána Kopka prejavili na úrode u drvivej väčšiny miestnych záhradkárov. Ako dodal, po tohtoročných povodniach sa nachádzali tri záhradkárske osady na území mesta 14 dní pod vodou hlbokou asi jeden meter. V premočenej pôde sa následne nedarilo napríklad zemiakom a ovocné stromy napadli rôzne choroby. "Ani po viacerých postrekoch sa nedalo ubrániť napríklad múčnatke na jablkách, u broskýň sme sa často stretávali s moniliózou či kučeravosťou listov, " spresnil Kopko. Úroda domácich ovocinárov klesla podľa neho medziročne asi o 50 %, tohtoročné plody sú zároveň menšie a kvalitatívne neporovnateľné s ovocím z minulých rokov.
 

Vyberte región